אילו מאכלים כדאי להכין מראש ואיך לייעל את תהליך הבישול לשבת?

תוכן עניינים
כניסת שבת

תכנון מוקדם של הכנות השבת הוא המפתח להצלחה וליצירת חוויית שבת רגועה ונעימה. ההכנות לשבת מציבות אתגר משמעותי בפני עקרת הבית, הנדרשת לתזמן ולארגן מגוון רחב של מנות ומטלות בזמן מוגבל.

תכנון נכון של התפריט והמטלות מאפשר חיסכון משמעותי בזמן ובמשאבים, מפחית לחץ ומתח, ומבטיח שכל המנות יהיו מוכנות ומושלמות לקראת כניסת השבת.

בנוסף, ארגון מראש מאפשר רכישה יעילה של מצרכים, ניצול מיטבי של המטבח וכלי הבישול, וגמישות בהתמודדות עם אתגרים בלתי צפויים. כאשר הכל מתוכנן היטב, ניתן להתמקד בכל משימה בנפרד ולהבטיח שהתוצאה הסופית תהיה מושלמת ומענגת עבור כל בני המשפחה והאורחים.

בחירת המנות העיקריות

בעת תכנון המנות העיקריות לשבת, חשוב להתחשב בזמן ההכנה ובשיטות החימום, כך שיתאימו לזמני כניסת ויציאת השבת בירושלים, עיר הקודש שבה שמירת השבת היא מסורת רבת שנים.

 להלן מנות מומלצות שניתן להכין מראש:

  • חמין מסורתי – מומלץ להתחיל את ההכנה ביום שישי בבוקר, נשמר חם ומשביח בפלטת שבת
  • עוף בתנור – ניתן להכין עד 24 שעות מראש, לשמור במקרר ולחמם לפני הסעודה
  • דגים מבושלים – אפשר להכין יומיים מראש, טעמם משתבח עם הזמן
  • בשר בקר בבישול ארוך – מומלץ להכין ביום חמישי, מתאים לחימום חוזר
  • שניצלים – ניתן להכין ולטגן מראש, לשמור במקרר ולחמם בתנור לפני ההגשה
  • קציצות דגים – שומרות על טעמן גם לאחר חימום חוזר

כניסת שבת

תוספות וירקות

הכנת תוספות טעימות וירקות מבושלים לשבת דורשת תכנון מדויק ושימוש בטכניקות בישול נכונות. תפוחי אדמה אפויים מומלץ להכין ביום שישי בבוקר ולחמם לפני ההגשה, כדי לשמור על המרקם הפריך מבחוץ והרכות מבפנים.

אורז ופסטה כדאי לבשל עד כ-80% מהזמן המומלץ ולסיים את הבישול בחימום לפני הסעודה. ירקות מאודים או מוקפצים מומלץ להכין בבישול חלקי ולסיים את הבישול סמוך להגשה. לשמירה על טריות התוספות, יש לאחסן בכלים אטומים בקירור.

ירקות צלויים כמו בטטה, קישואים וחצילים ניתן להכין מראש ולחמם בתנור לפני ההגשה. תוספות כמו קוגל תפוחי אדמה או אורז עם ירקות שומרות על טעמן גם לאחר חימום. מומלץ להשתמש בתבניות אלומיניום או פיירקס עם מכסה לאחסון, ולהקפיד על כיסוי הרמטי למניעת התייבשות.

סלטים טריים

  1. סלט חומוס: הכנה יום לפני השבת, אחסון במיכל אטום במקרר עם שמן זית בשכבה העליונה. הוספת תיבול ועיטורים בסמוך להגשה.
  2. סלט חצילים: ניתן להכין יומיים מראש. קליית החצילים וערבוב עם שמן, לימון ותבלינים. שמירה במיכל סגור במקרר.
  3. סלט כרוב: הכנה עד 24 שעות לפני השבת. קיצוץ דק של הכרוב וערבוב עם מלח, לימון ושמן. אחסון בקופסה אטומה.
  4. סלט ירקות ישראלי: חיתוך הירקות בבוקר שישי, אחסון נפרד של כל רכיב בשקיות ניילון. ערבוב והוספת תיבול סמוך לארוחה.
  5. סלט תפוחי אדמה: הכנה יום מראש, עם מיונז ותבלינים. שמירה במיכל אטום במקרר.
  6. טחינה: הכנת הבסיס יום לפני, דילול והוספת תבלינים טריים בסמוך להגשה.

 

ניהול זמן

לוח זמנים מסודר להכנות השבת הוא המפתח להתנהלות רגועה ויעילה. החל מיום רביעי מומלץ להתחיל בקניות ובהכנת מאכלים שניתן להקפיא. ביום חמישי יש להתמקד בבישול המנות העיקריות והתוספות, ולהשאיר ליום שישי את הסלטים הטריים והחלות.

חשוב לתכנן את סדר הפעולות בהתאם לזמני הבישול: להתחיל במרקים ותבשילים שדורשים בישול ממושך, ובמקביל להכין קינוחים שצריכים להתקרר.

מומלץ לארגן את המטבח מראש עם כל הכלים והמצרכים הנדרשים, ולרשום לעצמנו רשימת משימות מסודרת לפי סדר העדיפויות. כך נוכל להגיע לשבת רגועים כשהכל מוכן ומאורגן.

קינוחים ומאפים

לבחירת קינוחים מושלמים לשבת נדרשת חשיבה מוקדמת והתחשבות במספר גורמים חשובים. עוגות בחושות, כמו עוגת שיש או עוגת תפוזים, מהוות בחירה מצוינת מכיוון שהן שומרות על טריותן למשך מספר ימים.

לחלופין, עוגות שמרים ומאפים מתוקים כדאי להכין ביום חמישי ולשמור בכלי אטום בטמפרטורת החדר. קינוחים קרים כמו מוס שוקולד או פאי גבינה ניתן להכין כבר בתחילת השבוע ולאחסן במקרר. חשוב להקפיד על כיסוי הרמטי של הקינוחים למניעת התייבשות ואיבוד טעם.

להגשה מושלמת, מומלץ להוציא עוגות מהמקרר כשעה לפני ההגשה כדי שיגיעו לטמפרטורה אידיאלית. עוגיות וחיתוכיות אפשר להכין מראש ולשמור בקופסה אטומה, כך שישמרו על פריכותן עד לסעודה השלישית.

אחסון וחימום

אחסון נכון וחימום מדויק של מאכלי השבת הם המפתח לשמירה על טעמם וטריותם. לאחסון מיטבי, יש להשתמש בכלים אטומים מזכוכית או פלסטיק המיועדים למזון, ולהקפיד על סימון תאריך ותוכן. מרקים וצירים יש לאחסן בכלים נפרדים ולקרר במהירות.

בשרים ועופות יש לעטוף היטב בנייר אלומיניום כפול ולאחסן במדף התחתון של המקרר. לחימום אופטימלי, מומלץ להוציא את המנות מהמקרר כשעה לפני החימום. יש לחמם על חום בינוני-נמוך כדי למנוע התייבשות, ולכסות את המאכלים בנייר אלומיניום או מכסה תואם. תבשילים עם רוטב יש לחמם בתנועה עדינה מדי פעם למניעת הידבקות.

סלטים מבושלים יש להוציא מהמקרר כחצי שעה לפני ההגשה. חשוב במיוחד להקפיד על טמפרטורת אחסון נכונה ולהימנע מחימום חוזר של מאכלים. כדאי להיעזר בפלטה חשמלית ייעודית לשבת ולכוון את החום בהתאם לסוג המאכל. עבור אחסון מיטבי והגשה מושלמת, מומלץ לבדוק את זמני כניסת שבת ולתכנן את החימום וההגשה בהתאם.

מגזין כפכפים – המקום שלכם להשראה בלייף סטייל! גלו את הטרנדים החמים, ההמלצות השוות והסיפורים המרתקים. הצטרפו אלינו והתעדכנו בכל מה שחדש בעולם האופנה, התרבות והחיים.

אודות כותב המאמר:
תמונה של רוני קליל
רוני קליל

עיתונאית ויוצרת תוכן בתחומי לייף סטייל ותרבות. בעלת תואר בתקשורת ותרבות מאוניברסיטת תל אביב, כותבת במגזינים מובילים משנת 2015. מייסדת ועורכת ראשית של 'כפכפים'.

כל הפוסטים
רוצים לפרסם מאמר באתר?
תוכן עניינים
רוצה להתבלט בתחום?

מומחה? יש לך ידע מקצועי ששווה שיתוף? השאר את המייל שלך ונחזור אליך עם הצעה אטרקטיבית לפרסום >>