מדוע עישון הפך להרגל חברתי

תוכן עניינים
עישון חברתי ראשי

ההיסטוריה של העישון

העישון החל את דרכו כפרקטיקה טקסית בתרבויות עתיקות לפני אלפי שנים. השימוש בצמחים מעשנים היה חלק בלתי נפרד מטקסים דתיים ורפואיים בתרבויות המאיה והאצטקים. נקודת מפנה משמעותית התרחשה ב-1492, כאשר כריסטופר קולומבוס הביא את הטבק לאירופה מהעולם החדש.

במאה ה-16, הטבק התפשט במהירות ברחבי אירופה והפך מצמח טקסי לסחורה מבוקשת. המהפכה התעשייתית במאה ה-19 הביאה לייצור המוני של סיגריות, שהפכו ממותרות לצריכה המונית.

מלחמת העולם הראשונה והשנייה תרמו משמעותית להפצת העישון, כאשר חיילים קיבלו סיגריות כחלק ממנות הקרב, מה שהפך את העישון להרגל חברתי מקובל ואף רצוי בחברה המערבית.

כיצד שווק הטבק לציבור הרחב

במהלך המאה ה-20, פיתחו חברות הטבק אסטרטגיות שיווק מתוחכמות שעיצבו את תפיסת העישון בחברה המודרנית. הקמפיינים הפרסומיים התמקדו ביצירת קשר בין עישון לבין הצלחה, יוקרה וסטטוס חברתי. בעוד שכיום רבים עוברים לאלטרנטיבות מודרניות יותר כמו וופורייזר, בעבר השתמשו חברות הטבק בטקטיקות שיווק מגוונות:

  • שימוש בדמויות מפורסמות ורופאים בפרסומות לחיזוק אמינות המוצר
  • יצירת קמפיינים המדגישים עצמאות וחופש אישי
  • פנייה ממוקדת לנשים באמצעות מסרים של שחרור ושוויון מגדרי
  • עיצוב אריזות מוצר אלגנטיות ויוקרתיות
  • חסויות לאירועי ספורט ותרבות יוקרתיים
  • קישור הסיגריות לסגנון חיים מודרני ומתקדם

השפעת הקולנוע והתרבות הפופולרית על תרבות העישון

הקולנוע והטלוויזיה מילאו תפקיד מכריע בעיצוב תדמית העישון במאה ה-20. כוכבי קולנוע איקוניים כמו המפרי בוגרט וג’יימס דין הפכו את העישון לסמל של תחכום, מרדנות וסקס אפיל.

בסרטי הפילם נואר של שנות ה-40 וה-50, העישון היה אלמנט דרמטי בלתי נפרד מהעלילה, כאשר ענני העשן יצרו אווירה מסתורית ומתוחכמת.

גם בשנות ה-60 וה-70, דמויות טלוויזיוניות מרכזיות המשיכו להציג את העישון כחלק אינטגרלי מדמותן, כשהסיגריה הפכה לאביזר המשקף כוח, עצמאות ומעמד חברתי. התרבות הפופולרית השפיעה על הנורמליזציה של העישון דרך מספר ערוצים מרכזיים:

  • שילוב סצנות עישון בסרטים פופולריים ותוכניות טלוויזיה
  • הצגת דמויות מפתח בתעשיית הבידור כמעשנים כבדים
  • קישור בין עישון לתכונות נחשקות כמו סקסיות, תחכום ועצמאות
  • שימוש בעישון כאמצעי להעברת מסרים דרמטיים ורגשיים
  • יצירת אסוציאציה בין עישון להצלחה, פופולריות ומעמד חברתי

עישון חברתי

לחץ חברתי ועישון: הקשר בין השתייכות חברתית להרגלי עישון

הלחץ החברתי מהווה גורם מרכזי בהתפתחות הרגלי העישון, במיוחד בקרב בני נוער וצעירים. מחקרים מראים כי ההשפעה החברתית היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בהתחלת העישון. להלן הגורמים העיקריים המשפיעים על התחלת העישון בקרב צעירים:

  1. השפעת קבוצת השווים – הרצון להשתייך ולהיות חלק מחבורה חברתית מובילה לאימוץ התנהגויות של הקבוצה
  2. תדמית חברתית – תפיסת העישון כסמל לבגרות ועצמאות
  3. השפעת בני משפחה מעשנים – חשיפה מוקדמת לעישון במסגרת המשפחתית
  4. לחץ ישיר מחברים – הצעות חוזרות ונשנות לעשן במפגשים חברתיים
  5. חרדה חברתית – שימוש בסיגריות ככלי להתמודדות עם מצבים חברתיים מלחיצים

מחקרים מראים כי 80% מהמעשנים התחילו לעשן לפני גיל 18, כאשר הגורם המשמעותי ביותר היה השפעת החברים. בנוסף, נמצא קשר ישיר בין רמת הפופולריות החברתית לבין הסיכוי להתחיל לעשן, כאשר מנהיגים חברתיים משפיעים באופן משמעותי על התנהגות חבריהם.

ההשלכות החברתיות של העישון לאורך השנים

העישון הותיר חותם עמוק על המרקם החברתי במאה העשרים ובתחילת המאה העשרים ואחת. ההשפעה הכלכלית של העישון על החברה באה לידי ביטוי בעלויות טיפול רפואי גבוהות, אובדן ימי עבודה, והוצאות בריאות ציבוריות משמעותיות.

מחקרים מראים כי העישון הפסיבי הוביל להשפעות בריאותיות רחבות היקף על לא-מעשנים, במיוחד על ילדים וקשישים. בנוסף, העישון יצר פערים חברתיים משמעותיים, כאשר שיעורי העישון גבוהים יותר נמצאו באופן מסורתי בשכבות סוציו-אקונומיות נמוכות.

התלות בטבק השפיעה גם על היחסים המשפחתיים והבין-אישיים, כאשר מתחים וקונפליקטים התעוררו סביב נושא העישון במרחבים משותפים. המודעות הגוברת לנזקי העישון הובילה ליצירת מתח חברתי בין מעשנים ללא-מעשנים, והשפיעה על האופן שבו אנשים מתקשרים ומתנהלים במרחבים ציבוריים ופרטיים.

 שינוי היחס לעישון בעשורים האחרונים

העשורים האחרונים הביאו עמם מהפך דרמטי ביחס החברתי כלפי העישון. החל משנות ה-90, התחזקה המודעות הציבורית לנזקי העישון הפסיבי, מה שהוביל לשורת חוקים ותקנות המגבילים עישון במקומות ציבוריים.

בישראל, חוק איסור העישון במקומות ציבוריים משנת 1983 עבר הרחבות משמעותיות, כולל איסור עישון במסעדות, מקומות עבודה ותחנות אוטובוס. במקביל, קמפיינים חינוכיים והסברתיים תרמו לשינוי תפיסתי עמוק, כאשר העישון הפך מסמל סטטוס למנהג שנתפס כשלילי ומזיק בעיני הציבור.

עליית המודעות לאיכות הסביבה והבריאות הציבורית חיזקה מגמה זו, כשמעשנים רבים מוצאים עצמם מתמודדים עם סטיגמה חברתית ולחץ להפסיק לעשן. שינויים אלה באים לידי ביטוי גם בירידה משמעותית בשיעורי העישון בקרב צעירים, המעדיפים אלטרנטיבות בריאות יותר או הימנעות מוחלטת מעישון.

סיכום

המגמות העכשוויות מצביעות על שינוי דרמטי בתפיסת העישון בחברה המודרנית. בעוד שבעבר נתפס העישון כסמל סטטוס חברתי, כיום הוא נתפס יותר ויותר כהתנהגות שלילית ומזיקה.

התחזיות לעתיד מצביעות על המשך מגמת הירידה בשיעורי העישון, במיוחד במדינות מפותחות, כאשר רגולציה מחמירה והגברת המודעות הציבורית ממשיכות להשפיע.

במקביל, ניכרת עלייה בשימוש בחלופות עישון מודרניות, כמו וויפים מבית VapeClub, המשקפות את השינוי בהעדפות הצרכנים ואת החיפוש אחר אלטרנטיבות בטוחות יותר. החברה צועדת לקראת עתיד שבו העישון המסורתי עשוי להפוך לתופעה שולית, עם דגש גובר על בריאות הציבור ואיכות חיים.

אודות כותב המאמר:
תמונה של רוני קליל
רוני קליל

עיתונאית ויוצרת תוכן בתחומי לייף סטייל ותרבות. בעלת תואר בתקשורת ותרבות מאוניברסיטת תל אביב, כותבת במגזינים מובילים משנת 2015. מייסדת ועורכת ראשית של 'כפכפים'.

כל הפוסטים
רוצים לפרסם מאמר באתר?
תוכן עניינים
רוצה להתבלט בתחום?

מומחה? יש לך ידע מקצועי ששווה שיתוף? השאר את המייל שלך ונחזור אליך עם הצעה אטרקטיבית לפרסום >>